Výlet | do Prachatic

by - července 17, 2018




Minulý týden jsme u nás na prázdninách měli synovce a aby se moc děti nenudily doma a neproflákaly den u pc, rozhodla jsem se nám ten týden zpestřit výlety. Aby to nebyla zas taková nuda a jen se nechodilo a nekoukalo na stromy, louky a taaak, nechala jsem se inspirovat Déčkem a jeho akcí Sežeňte ovečky. Jedna z nich se zatoulala pod rozhlednu Libín, kousek od Prachatic a já začala snovat plány.

:Déčko :: Sežeňte ovečky 

Asi to už většina z vás zná, ale pro přesnost. 😃 Česká televize si pro děti nachystala soutěž, kde podle mapy vytipujete místa, kam byste se třeba rádi podívali a musíte navštívit alespoň jedno červené a dvě zelená stanoviště, abyste se mohli účastnit soutěže o stavebnici LEGO, plyšové ovce nebo kvarteto. Je možné stáhnout si do mobilu aplikaci, kde se mi to zdá celkem pěkně přehledné.


Abyste mohli hrát, musíte se registrovat, získat hesla ze stanovišť a zadat je do aplikace nebo na webové stránky. Můžete zaregistrovat i více dětí. Já to mám vyzkoušené na třech dětech a je to ok 😃 Ne že bychom tak nutně potřebovali vyhrát, ale ony si, alespoň naše děti, rády otočí ty své virtuální kartičky a mrknou na samolepky, které se jim zobrazí po zadání správného hesla. Tak tolik k déčku a jdeme na ten náš výlet.  

Prachatice :: Muzeum české loutky a cirkusu

Celou akci jsme začali hledáním červeného stanoviště, v tomto případě infocentra v Prachaticích, což nebylo nijak náročné. Tam jsme si vyzvedli letáček s heslem, dostali tetovačku a jelikož jsme byli kousek od muzea loutek, vydali jsme se trošku se vzdělat. Aspoň jsem si to myslela (většinou totiž  nestíhám číst a vychutnávat detaily vystavených exponátů a zároveň behat za dětma, aby někde něco neporazily 😁).



Muzeum má tři patra, v prvním se dozvíte o historii české loutky od nejstarších loutkařů přes rodinná a spolková divadla až k profesionálním scénám. Musím říct, že jsem byla okouzlena tím, co někteří dokáží vyřezat z kusu dřeva a ta divadla... Moje holky zaujala jak jinak, než Červená Karkulka. 😁

Druhé patro se věnuje cirkusu. Jak jsem se dočetla, je to jediné muzeum v Čechách, které vystavuje cirkusové náčiní, kostýmy, plakáty a panoptikum s voskovými hlavami historických osobností a pohyblivou mořskou pannou, které mi přišlo celkem strašidelné. 



Zajímavá také byla část věnovaná kouzelnictví, kde byly vystaveny rekvizity, které kouzelnicí dřív používali (kdo ví, jestli ne i dnes). V posledním patře se schovávali kašpárci a kašpaři. V této části jsem ocenila staré černobílé němé filmy z loutkového představení, které tam můžete shlédnout. 

Když projdete celé muzeum, budete odnavigováni na dvorek, kde se dá házet míčky do otevřené tlamy kašpara a o kousek dál si můžete dokonce zahrát loutkové divadlo vlastní. Opět a zase se tam nachází loutky k pohádce Červená Karkulka. 😀



Prachatice :: Areál lesních her nad Lázněmi sv. Markéty

Po vzdělávacím maratonu jsme razili směr her... V Prachaticích totiž vznikl areál inspirovaný zvířecí říší a najdete zde 5 různých atrakcí - mraveniště, veverčí stezku, žabí tůň, ptačí hnízdo a pavučinu. Nikča si oblíbila ptačí hnízdo, cestou tam se rozhodla, že se naučí létat a skákala tam jak pominutá a nikoho tam nechtěla pustit. Sára s Robčou lítali po veverčí stezce a hráli závody. Moc hezké místo, a taky poučné, jelikož tam najdete cedulky, které přibližují dětem zvířecí svět.



Poslední zastávka pod Libínskou rozhlednou

Cílem naší výpravy byla hlavně a především ovečka. Pod rozhlednou Libín se nachází zelené stanoviště, není nutno moc daleko chodit, je opravdu kousek od parkoviště, kam vás naviguje déčko z jejich "ovečkové"mapy.



A jelikož je na nás hledání oveček moc lehké, rozhodli jsme se ještě si v blízkosti najít jednu kešku. Kdyby bylo míň hodin a víc času, určitě bychom se vydali mrknout nahoru a cestou si užít další dobrodružství v Lanovém parku. Takto na nás čeká další tip na výlet a prozkoumáni prachaticka.


Užitečné informace:

Infocentrum Prachatice
Velké nám. 1, Prachatice

od 1.6. do 30.9. otevřeno:
po-pá: 8-17
so, ne: 9-16

od 1.10. do 31.5.:
po-pá: 8-17

GPS: 49°0'45.37"N, 13°59'49.858"E 

Muzeum české loutky a cirkusu
Velké nám. 43, Prachatice

vhodné s kočárkem
po: zavřeno
út-ne: 9-17

vstupné:
základní 50 Kč
snížené 30 Kč 
(pro seniory, držitele průkazu ZTP, děti 6-15 let, studenty SŠ a VŠ po předložení studijního průkazu)
rodinné 80 Kč (2 dospělí, 3 děti)
děti do 6 let vstup zdarma

GPS: 49°0'44.787"N 13°59'52.876"E 

Areál lesních her
nad areálem Lázní sv.Markéty

vhodné pro děti 3-12 let
vhodné s kočárkem

GPS: 48°59'55.272"N 14°0'27.018"E (parkoviště u areálu) 

Lanový park a rozhledna Libín 

otevírací doba Lanového parku:
červenec a srpen: denně 8-18
více v odkazu 

GPS: 48°58'8.549"N 14°0'33.508"E (parkoviště pod Libínem) 


You May Also Like

0 komentářů